Reggy Tielman

Reggy was het laatst nog levende lid van The Tielman Brothers.

De groep - toen nog The Timor Rhythm Boys - werd in 1946 in Soerabaya onder gezag van pa Herman, bestaande uit de broertjes Reggy, banjo en gitaar, Andy, gitaar, Ponthon, contrabas, en Loulou, drums, opgericht. Later kwam daar nog hun zusje Jane bij. In 1949 waren zij al redelijk bekend en speelden zij op allerlei feesten. Zelfs op de paleisfeesten van Soekarno.

In 1957 kwamen ze naar Nederland (Breda) en herdoopten zij zich al snel in The Tielman Brothers. In 1958 brachten zij een eerste single Rock Little Baby of Mine uit - enige jaren terug opnieuw uitgebracht op single door Pseudonym - dat hun naam vestigde. In datzelfde jaar treden zij ook op op de wereldtentoonstelling Expo 58 in Brussel en trekken daar ook de aandacht van Duitse artiesten. In 1959 worden zij door hen uitgenodigd voor een aantal optredens in Duitsland. Ze halen een aantal lucratieve contracten binnen, waardoor ze van 1960 tot 1964 vrijwel uitsluitend in Duitsland spelen. Heel veel Nederlanders en ook veel Indo's hebben daarom The Tielman Brothers in hun gloriedagen nooit zien optreden. Platen werden er ook nauwelijks uitgebracht; copycats als The Crazy Rockers gingen er met hun stijl en repertoire vandoor.

In 1964 stapte Ponthon uit de groep en ging de magie verloren. Het werd nooit meer zoals het was. In 1965 tot en met 1967 treden ze vooral op in Nederland. In 1965 gaven ze tijdens de zomer optredens in het Palais de Dance in Scheveningen. Velen kunnen zich die optredens nog levendig herinneren.

Met de komst van The Beatles was de belangstelling voor rock & roll en Indorock tanende en werden The Tielman Brothers een muzikaal stuurloze groep. Wel hadden zij in deze periode een aantal singlesuccessen. In 1965 hadden zij een Top 40 hit met het nummer Maria uit de West Side Story en in 1967 met het nummer Little Bird, maar van een typsiche Tielmanstijl was niets meer te bekennen.

Reggy was de oudste en rustigste broer en was vaak naast vader Herman de 'peacekeeper' van de groep. Net zoals hun optredens zeer turbulent waren zo ging het er ook vaak onderling aan toe. Tijdens een gevecht waarbij ook messen werden getrokken sprong pa tussenbeide. Het leverde hem een doorgesneden pees op.

Reggy woonde de laatste jaren aan de Stadhoudersring in Zoetermeer. Hij overleed op 12 maart en werd op 20 maart gecremeerd in Leidschendam.

20 5 33 - 12 3 14