Jon Lord

Jon Lord overleed 16 juli, 71 jaar oud (geb. 9 juni 1941). Jon was componist, speelde piano en Hammond orgel. Jon speelde aanvankelijk in de bekende jazz-bluesstijl van de jaren 50 en 60, waarin ook andere Engelse groepen, zoals The Animals en The Spencer Davis Group speelden. Een live optreden van de groep Vanilla Fudge in 1967 beïnvloedde zijn stijl echter heel wezenlijk.
In 1960 ging hij spelen bij de Bill Ashton Combo. Hij en Bill werden daarna lid van de Red Bludd's Bluesicians, waarvan ook Art Wood lid was. In 1963 werden de Artwoods opgericht door Art Wood en Jon Lord. Deze groep bracht diverse singles uit, waarvan alleen 'I Take That I Want' succesvol was (#28).
In die tijd was Jon ook geregeld sessiemuzikant. Zo speelt hij bijv. piano op 'You Really Got Me' van The Kinks. 1967 is een nogal turbulent jaar. Eerst hergroepeert de band zich, daarna richt Jon een eigen groep op samen met Arts broer Ronnnie (ja, die van The Stones) om daarna op tournee te gaan met The Flower Pot Men. Overigens is hij niet op platen van hen te horen.
In 1968 wordt Deep Purple opgericht met Jon Lord, zanger Rod Evans, gitarist Ritchie Blackmore, bassist Nick Simper en drummer Ian Paice. Met deze formatie werden de eerste drie albums opgenomen. In 1969 werden de zanger en bassist ontslagen en vervangen door Ian Gillan en Roger Clover. Met deze formatie werd o.a. het bekende 'Child In Time' opgenomen dat opgebouwd werd rond een riff van Jon Lord die overigens gebaseerd was op het nummer 'Bombay Calling' van de bekende West Coastformatie It's A Beautiful Day. In 1977 werd Jon eerst lid van Paice, Ashton & Lord en daarna van Whitesnake, een formatie rond David Coverdale (ook een oud-lid van Deep Purple). Een groep ook met twee bluesgitaristen, Bernie Marsden en Micky Moody.
Deep Purple wordt in 1984 heropgericht. Van deze formatie was Jon lid tot 2006. Daarna richtte hij zich op klassieke composities. In 2011 werd bij hem leverkanker geconstateerd op een moment dat hij bezig was met nieuw materiaal voor een nieuwe superrockgroep met o.a Ian Gillan en mensen van Black Sabbath en Metallica.