Ed Cassidy

Ed overleed op 6 december, 89 jaar oud. Hij begon als jazz drummer en speelde o.a. met Art Pepper, Cannonball Adderley, Roland Kirk, Thelonious Monk en Gerry Mulligan. Daarna stapte hij over naar de blues. Met Taj Mahal vormde hij in 1964 The Rising Sons, waarvan ook Ry Cooder deel uitmaakte. De groep maakte één album dat overigens pas in 1992 uitkwam. Daarop doet Ed overigens niet mee, die was inmiddels vervangen (Ed had zijn hand gebroken) door Kevin Kelly, die ook korte deel uitmaakte van The Byrds (Sweetheart Of The Radio). In 1965 richtte hij samen met zijn stiefzoon Randy California, Mark Andes en Jay Ferguson The Red Roosters op. In 1967 kwam John Locke erbij en ontstond één van de beste Westcoastformaties, de groep Spirit. In 1968 brachten zij de klassieker 'Spirit' uit, een mix van hardrock, jazz en psychedelische muziek. Het album bereikte een 31e plaats in de Billboard Top 100. Latere platen zouden dit niveau nooit meer halen. De single 'Mechanical World' en het nummer 'Fresh Garbage 'werden vaak gedraaid in het radioprogramma Super Clean Dream Machine. Het laatste nummer staat ook op 'The Rock Machine Turns You On'.
Het nummer 'Taurus' van dit album gebruikte Led Zeppelin als intro voor 'Stairway To Heaven', zonder credits natuurlijk. Jimi Hendrix was diep onder de indruk van het gitaarspeel van Randy California. Hij wilde hem in 1966 al meenemen naar Engeland, maar Randy was nog minderjarig en mocht niet mee. Eind 1968 werd een tweede album uitgebracht 'The Family That Plays Together'. Niet zo goed als het eerste album, maar het verkocht wel beter. Dat kwam mede door door het succes van de single daarop 'I Got A Line On You', die een 25e plaats behaalde in de Amerikaanse charts.
Ed Cassidy maakte met Spirit meer dan 20 albums in bijna 30 jaar. In 1997 werd Spirit opgeheven nadat Randy California verdronk toen hij zijn zoontje uit zee redde.
Ed was ook acteur en speelde in diverse tv-series en films. Hij was ook schrijver en studeerde geschiedenis.