Ian McLagan

Organist en pianist van één van de beste, maar toch enigszins onderschatte, sixtiesbands, The Small Faces. McLagan volgde Jimmy Winston, die slechts op de eerste twee singles is te horen, op in 1966. Manager Don Arden haalde hem over met een bod van £ 30 per week dat later verlaagd werd naar £ 20 (net zoveel als de andere leden kregen). Van alles wat The Small Faces verdienden werd alleen Don Arden echt wijzer. Pas in 1997 kregen ze hun royalties betaald en toen was songwriter Steve Marriott al overleden en zou in hetzelfde jaar medecomponist Ronnie Lane overlijden.

In 1969 verliet Marriott de groep en richtte samen met Peter Frampton van The Herd Humble Pie op. De overige leden van The Small Faces vormden samen met twee oud-leden - Rod Stewart en Ronnie Wood - van de Jeff Beck Group The Faces en startten een succesvolle tweede carrière.

Nadat de groep in 1975 uiteengevallen was deed Ian McLagan veel sessiewerk en maakte hij ook deel uit van de begeleidingsband van The Rolling Stones. Hij speelt ook op het album Some Girls mee (luister vooral eens naar zijn pianopartij op Miss You). Als sessiemuzikant speelt hij op platen van Bonnie Raitt, Chuck Berry, Jackson Browne, Bruce Springsteen, Joe Cocker, Bob Dylan, Melissa Etheridge, John Mayer, Carla Olson, Billy Bragg en ga zo maar door. Recent nog op het in september uitgebrachte album van Lucinda Williams Down Where The Spirit Meets The Bone.

Ook solo was hij actief. Hij vormde een eigen band, die vooral in zijn nieuwe hometown Austin, Texas, optrad. Nog in 2014 vormde hij The Empty Hearts samen met Clem Burke (Blondie), Elliott Easton (The Cars), Wally Palmer (zanger van The Romantics) en Andy Babiuk (Chesterfield Kings). Hun album 429 Records verscheen op 5 augustus van dit jaar.

12 5 45 - 3 12 14