Dick Wagner

Zanger, gitarist en songwriter. Hij is vooral bekend als gitarist - samen met Steve Hunter - in de band van Lou Reed begin 70-er jaren.
Wagner begon zijn carrière met The Bossmen, een groep die populair was in Detroit en een paar aardige singles uitbracht. Met The Frost timmerde hij nog verder aan de weg. De groep bracht vier albums uit en zeven singles en was een begrip in Michigan. In 1972 vormde hij Ursa Major met o.a. Billy Joel. De groep bracht één album uit, maar op dat album was Joel al weer vervangen door Amboy Dukes bassist Greg Arama. In 1973 ontmoette hij producer Bob Ezrin, die een doorbraak voor hem zou betekenen. Ezrin koppelde Wagner aan Steve Hunter. Ze doen mee op het album Berlin van Lou Reed en gaan daarna met hem op tournee, dat resulteert in het live album Rock 'n' Roll Animal. Wagner is naast gitarist, ook bandleider en maakt nieuwe arrangementen voor de Velvet Undergoundnummers. Samen met Steve Hunter spelen ze ook op alle vroege Alice Cooper albums. Meest memorabel - wat Wagner als gitarist betreft - op het nummer My Stars. Wagner is ook medecomponist - samen met Alice Cooper - van de meeste nummers. In 1978 brengt hij ook een soloalbum uit onder de naam Richard Wagner, dat onopgemerkt blijft, omdat de meeste platenzaken het onder klassieke muziek rangschikken.

Als sessiemuzikant figureert hij in latere jaren op albums van KISS, Peter Gabriel en Hall & Oates.
Ook als songwriter manifesteert hij zich. Zijn bekendste nummer is Only Women Bleed, dat hij al schreef in zijn Frostperiode, maar herbewerkte voor Alice Cooper, die een nieuwe tekst voor het nummer schrijft. Het is door meer dan 30 artiesten gecoverd, waaronder Tori Amos, Tina Turner. Etta James en Guns n' Roses. Andere liedjes van hem waren bijvoorbeeld, Just As I Am (een hit voor Air Supply) en Shine Silently (een hit voor voor Nils Lofgren).

In 2007 verscheen er een documentaire ober Dick Wagner en Steve Hunter Rock & Roll Animals. In 2012 bracht hij zijn memoires uit Not Only Women Bleed, Vignettes From The Heart Of A Rock Musician, dat binnen twee weken het best verkochte boek was op Amazon.com. Het boek won 5 internationale boekprijzen.

14 12 42 - 30 7 14