V.A. - Rock It to the Moon


MARISTA

In november bracht MARISTA records de verzamel-CD Rock It to the Moon uit. We troffen het aan in ons inbakje. We werden nieuwsgierig met als leidende gedachte: onbekend moet bemind worden mits het de moeite waard is. De muziek was aanvankelijk een kleine inbreuk op onze luisterrichting, maar als de liedjes beklijven is dat gepermitteerd. Of dat zo is, weet je natuurlijk nooit van tevoren.

Deze verzamelaar zou een “stand van zaken van de rockmuziek in Nederland in 2014” moeten geven. Nou, als dat zo is, blijkt vooral het zuiden van Nederland te rocken. En eerlijk gezegd, nu we in een fase zitten dat we veel prachtige folk- en americanamuziek horen, is het wel even schrikken als je een CD als deze in de player stopt. De oren waren immers helemaal ingesteld op akoestische instrumenten en gevoelige liedjes. Wat we hoorden deed de bierkelken op de bureaus trillen en ook de buren schrikken. Maar na een aantal weken waren de brains gewasht en werden wij leuke liedjes gewaar.

Nu gaan we de 12 liedjes hier niet stuk voor stuk bespreken hoor. Leuker is om een aantal uitschieters aandacht te geven, dat doet meer recht aan die artiesten. Uiteindelijk zijn dat er toch nog vijf geworden. Hiermee is niet gezegd dat de niet-genoemde liedjes bagger is. Zeker niet. Zo heeft de Amsterdamse band Penelope bijvoorbeeld de pech dat ze moesten optreden na het sterke openingsnummer van Exit31.

Exit31 - My Hate (#1)
Het eerste nummer is meteen helemaal raak. Het is een albumopener zoals een albumopener behoort te zijn: overrompelend, nieuwsgierig makend en aanstekelijk. Het beukt er meteen in met een genadeloos geweld, zonder schade te veroorzaken overigens. Het nummer staat als een huis. En het staat bovendien op Killer Body, het derde album van deze band. Wel hard hoor, deze gitaarrock. De liefhebber van het genre zal er ongetwijfeld van genieten. En wij kantoorklerken kunnen deze muziek op zijn tijd best pruimen.

Last Suggestion - Madness and me (#4)
Dit is het meest poppy nummer van deze verzameling. Een band, met een zangeres, die op dit nummer een beetje doet denken aan The Intergalactic Lovers. Let op het gezellige drumwerk. Dit jaar debuteerden ze met de EP Close to Far from Home.

The Blackwater Experience - What never was will never be (#5)
Hier hebben we de winnaar te pakken van dit album! Het geluid van The Blackwater Experience is solide en tijdloos. Jaren ‘60 band? Zou zo maar kunnen. Maar eighties net zo goed. Dat komt misschien door dat altijd indrukwekkende orgelgeluid van die Hammond. Luister naar het spel van gitaar en orgel, dat meespeelt alsof het de chef is. Het orgel klinkt alsof het je probeert te verleiden. In januari komt naar verluidt het debuutalbum uit. Benieuwd!

Spiralcove - Home (#9)
Home is tevens de nieuwe singel van deze band en klinkt retro. Of moeten we ook hier zeggen tijdloos? Mooie, slepende gitaarklanken van waarschijnlijk Marco Jeurissen.

Zuver Scheerwol - Ik rok en ik rol (#11)
Een eervolle vermelding gaat naar Zuver Scheerwol met Ik rok en ik rol. Nederlandstalige rock. Een gepolijste uitvoering van Normaal. In het Gronings.