Johnny Winter

Johnny was op de eerste plaats bluesgitarist - en niet zomaar één: het blad Rolling Stone rekent hem tot de 100 beste sologitaristen allertijden - maar, daarnaast zanger, multi-instrumentalist en producer.

Johnny breekt in 1968 door als hij door Mike Bloomfield, tijdens een concert van hem met Al Kooper - zij hebben net het Top 10 album Super Session uitgebracht - , wordt gevraagd mee te spelen. Het publiek is enthousiast en het levert hem een contract op bij Columbia. In 1969 verschijnt Johnny Winter, dat naast Tommy Shannon, Uncle John Turner en broer Edgar Winter als begeleidende artiesten ook Willie Dixon en Big Walter Horton laat horen. Johnny doet in dat jaar ook mee aan Woodstock en zijn naam is gevestigd. Een tweede album Second Winter verschijnt in het najaar.

In 1970 valt de groep uiteen: broer Edgar begint een solocarrière en Johnny vormt een nieuwe groep met ex-leden van The McCoys. In totaal zullen er zo'n zo'n 19 studio-albums van hem verschijnen en nog diverse live albums.

Eind jaren 70 brengt Johnny ook zijn grote held Muddy Waters terug in de studio. Hij maakt met hem drie studioalbums, waarop Johnny niet alleen mee speelt, maar ook verantwoordelijk is voor de productie: Hard Again (1977), I'm Ready (1978) en King Bee (1980). Daarnaast wordt ook een zeer goed verkopend live album Muddy 'Mississippi' Walters - Live! (1979) uitgebracht.

23 2 44 - 16 7 14