Rod McKuen

Dichter, zanger en songwriter. Gedurende de jaren 60 was hij één van bestverkopende dichters in de V.S. Tegenwoordig wordt daar nogal lacherig overgedaan. Zijn gedichten zouden dwaas en sentimenteel zijn. Hij wordt ook wel The King of Kitch genoemd.

McKuen start zijn carriere in de jaren 50 als folkzanger, die steeds meer eigen nummers in zijn optredens stopt. Eind jaren 50 brengt hij verschillende albums uit en is hij zanger in de band van Lionel Hampton.

Beginjaren 60 gaat hij naar Frankrijk en raakt onder de indruk van de Belgische chansonnier Jacques Brel. Hij vertaalt diverse van zijn songs naar het Engels, zoals in If You Go Away, dat een popstandaard wordt, en Le Moribond in Seasons In The Sun, dat in de jaren 70 een grote hit wordt voor Terry Jacks. Ook andere Franse zangers vertaalt hij, zoals Gilbert Bécaud en Michel Sardou.

In de jaren 60 werkt hij veel met Anita Kerr en krijgt hij erkenning voor zijn songs door Frank Sinatra, die een heel album met zijn nummers uitbrengt.

Beginjaren 70 scoort hij met I Think Of You, dat een grote hit wordt voor Perry Como en Soldiers Who Want To Be Heroes, dat hem ook in Nederland als artiest populair maakt.

In totaal zou McKuen zo'n 1500 nummers schrijven voor o.a. Barbra Streisand, Glenn Yarbrough, Johnny Cash, Waylon Jennings, The Kingston Trio, Andy Williams, Perry Como, Petula Clark, Chet Baker en Dusty Springfield.

Beginjaren 80 stopt hij met live optredens en lijdt zo'n 10 jaar onder depressies. Met dichten gaat hij overigens wel door.

29 4 33 - 29 1 15