Don Covay

Soulzanger en songwriter. Don begint als zanger in het gospelgroepje van zijn familie, The Cherry Keys. Met Marvin Gaye en Billy Stewart zet hij met The Rainbows zijn eerste stappen in de seculiere muziek. In 1957 start hij een solocarrière als onderdeel van de Little Richard Revue. Ook brengt hij in hetzelfde jaar een single uit Bip Bop Bip - geproduceerd door Little Richard - onder de naam Pretty Boy. In 1961 brengt hij met zijn groep The Goodtimers de single Pony Time uit, dat een 60e plaats inm The Billboard Top 100 haalt, maar later door Chubby Checker naar een 1e plaats wordt gezongen. In 1962 volgt Popeye Waddle, dat niet verder komt dan 72. Solomon Burke heeft dan een hit met een nummer van Don Covay I'M Hangin' Up My Heart For You en Gladys Knight & The Pips behaalt met het Don Covaynummer Letter Full Of Tears zelfs een 19e plaats. In 1964 scoort Don met Mercy Mercy - met een jonge Jimi Hendrix op gitaar - (#35), dat ook door The Rolling Stones wordt gecoverd op hun sterke album Out Of Our Heads, althans voor wat betreft de Engelse versie ervan (de Amerikaanse bevat 6 andere nummers). Mick Jagger is een groot bewonderaar van Covay en zou ook zijn 'phrasing" (= waar je pauzeert en ademhaalt tijdens het zingen) hebben overgenomen. In 1965 scoort hij opnieuw met See Saw, dat een 44e plaats behaald en hij samen met Steve Cropper schreef.

In 1967 schreef hij Chain Of Fools, dat een grote hit werd voor Aretha Franklin en door het blad Rolling Stone gerekend wordt tot de '500 Greatest Songs Of All Time' (#249). Zijn mooiste nummer echter is misschien toch wel I Was Checkin' Out, She Was Checking In (#29), waarin hij hartverscheurend vertelt hoe geschokt hij is als hij uitcheckt - na een nachtje vreemdgaan met een vriendin - uit het hotel, hij merkt dat zijn vrouw zich incheckt met een vriend.

Zijn nummers werden vaak gecoverd. Behalve door eerder genoemden ook door Steppenwolf (Sookie Sookie), Bobby Womack, The Small Faces, Otis Redding (een demo), Grant Green, Wilson Pickett en Peter Wolf.

Overigens blijven zijn meeste successen beperkt tot Amerika. In Nederland heeft hij geen enkele hit en in Engeland pas in 1974 met It's Better To Have (And Don't Need). Schandalig ondergewaardeerd dus.

24 3 38 - 30 1 15