Sam Andrew

Zanger, gitarist en componist. Was één van de oprichters van Big Brother & The Holding Company.

In de jaren zestig voegde hij zich bij de folk scene in San Francisco. Samen met Peter Albin richtte hij Big Brother & The Holding Company op. Behalve gitarist en belangrijk songwriter voor de groep was hij ook de muzikale leider van de groep. De manager van de groep, Chet Helms, zorgde ervoor dat Janis Joplin er in juni 1966 bij kwam. Met haar maakten ze twee albums, waarvoor Andrew klassiekers als Call On Me en Combination Of The Two schreef.

Sam Andrew en James Gurley, de andere sologitarist, waren beroemd vanwege hun psychedlische gitaarwerk. Volgens het blad 'Guitar Player' behoort het gitaarspel van Andrew en Gurley op het nummer Summertime tot de Top 10 van psychedelische gitaarsoli.

In december 1968 verlieten Janis Joplin en Sam Andrew de band om samen de Kozmick Blues Band te vormen. Met deze band namen ze het album I Got Dem Ol' Kozmic Blues Again Mama op. Niet snel daarna keerde Andrew terug naar Big Brother. Met hen nam hij nog twee albums op. Be A Brother met Nick Gravenites als zanger en How Hard It Is met Gravenites en Kathi McDonald als zangers. In 1972 werd de groep ontbonden.

Daarna volgde hij o.a. een studie componeren en schreef hij muziek voor film, twee strijkkwartetten en een symfonie. Ook begon hij saxofoon en klarinet te spelen.

In 1987 werd Big Brother heropgericht met oud-leden als Albin, Gurley en Andrew. Met een bijna eindeloze reeks aan zangeressen toert de groep tot op de dag van vandaag. Daarnaast toerde Andrew ook nog met een eigen band.

Andrew was ook de muzikaal leider van de musical Love, Janis.

18 12 41 - 12 2 15