Cecil Womack

Cecil kennen wij vooral van Womack & Womack, een duo dat hij vormde met zijn vrouw Linda. In 1984 hadden zij in Engeland en Nederland - in Amerika deed het niks - een hit met het nummer 'Love Wars' en in 1988 een nog veel grotere hit met het nummer 'Teardrops'. In Engeland: #3, in Nederland #1. In Amerika deed het nummer wederom niks. Na hun zesde album als duo 'Transformation to the House of Zekkariyas' uit 1993 legde Cecil zich vooral toe op 'songwriting', alhoewel in 2007 nog een nieuw album, 'Circular Motion', verscheen.

Cecil begon zijn carrière in een gospelgroep met zijn oudere broers Bobby, Harry, Curtis en Friendly. Na een ontmoeting met Sam Cooke veranderden zij nun naam in The Valentionos en hadden zij een paar kleine hits met 'Lookin' For A Love' en 'It's All Over Now', beide door Bobby Womack geschreven. Het laatste nummer werd door de Rolling Stones gecoverd en is in mijn ogen veel beter dan het origineel.
Bobby Womack gaat al snel solo en Cecil richt zich meer op songwriting en productiewerk. Voor zijn toenmalige vrouw, Mary Wells, schreef hij het nummer 'The Doctor', voor Teddy Pendergrass 'Love TKO', voor The O'Jays 'I Just Want To Satisfy You' en voor Patti Labelle 'Love Symphony'. In 1977 scheidde hij van Mary Wells en trouwde hij met Linda Cooke, een dochter van Sam Cooke. Zijn broer Bobby was overigens getrouwd met haar moeder en weduwe van Sam Cooke.

Nummers van Cecil Womack zijn vaak gecoverd. The Beautiful South coverde 'Love Wars', Bette Midler en Michael McDonald coverden 'Love TKO', Joss Stone, Eric Clapton, Elton Joh en k.d. Lang coverden 'Teardrops', Bonnie Raitt coverde 'Good Man, Good Woman'. Ook voor zijn broer Bobby schreef hij meestal samen met Bobby nummers.

25 9 47 - 1 2 13