Lou Reed

Gitarist en componist.

Lou was een getourmenteerde ziel, die al jong moest leven met met zijn ouders afkeer van zijn homoseksuele neigingen en hun pogingen hem daar via drugstherapie en elektroshock behandelingen van af te brengen.

Dat alles bracht hem niet van zijn wens af muzikant te worden. Reeds op high school zat hij allerlei bandjes. In New York vormde hij met John Cale The Warlocks, die diverse keren van naam veranderden om uiteindelijk in 1965 The Velvet Underground te gaan heten. Andy Warhol was onder de indruk van de groep en trok hen mee in zijn multimediaproject. Hij voegde het Duitse model Nico als zangeres toe aan de groep en stuurde ze op tournee door de V.S. en Canada. In 1967 brachten ze hun eerste album The Velvet Underground & Nico uit met de bekende bananenhoes ontworpen door Andy Warhol. Het album verkocht slecht, maar trok wel veel aandacht en zou uiteindelijk een klassieker worden, die iedere muziekliefhebber in zijn verzameling hoort te hebben. Na hun tweede album vertrok John Cale en werd opgevolgd door Doug Yule. Met hem werden nog twee uitstekende studioalbums uitgebracht, waarvan vooral de laatste leed aan een gebrek aan promotie mede omdat Reed voor het uitbrengen van het album de groep verliet.

Zijn eerste soloalbum Lou Reed leed aan een helder geluid (de geremasterde versie die pas veel later verscheen maakt veel goed) en leidde algemeen tot negatieve reacties. David Bowie gaf hem daarna de kans om zijn reputatie te redden. Samen met Bowie en Mick Ronson maakte hij met Transformer zijn commercieel succesvolste album met daarop de millionseller Walk On The Wild Side, een nummer over Andy Warhol en zijn scene. Reeds eigenzinnigheid openbaarde zich in zijn volgende album Berlin, dat geen enkele concessie deed aan allerlei commerciële verwachtingen. Voor mij is dit album nog altijd zijn hoogtepunt. Ik zag hem in het jaar erna met zijn Rock 'N Roll Animal tournee in Den Haag. Stevige rock, die toch meer aansloot bij Transfrormer dan bij Berlin.

Zijn volgende albums waren minder sterk, maar bevatten toch allemaal een aantal sterke songs. In de jaren 80 verdwijnt hij grotendeels uit de aandacht ook al zijn zijn albums geen van allen slecht. In 1989 herpakt jij zich met New York en in 1992 met het al even sterke Magic & Loss.

Samen met zijn voormalige bandmaat John Cale brengt hij in 1990 een eveneens uitstekend album gewijd aan Andy Warhol uit, Songs For Drella. En in 1993 volgde er zelfs een reünie van The Velvet Underground, dat resulteerde in een tournee en een live album.

In de jaren 90 begint hij een relatie met zangeres Laurie Anderson. In 1996 verschijnt het nummer Perfect Day - een nummer van Transformer - op de soundtrack van de film Trainspotting, dat in 1997 als liefdadigheidssingle wordt uitgebracht en een grote hit wordt.

Echt grote albums brengt Reed niet meer uit, hoewel Ecstacy niet slecht is. Zijn laatste album met Metallica Lulu is zelfs erg slecht.

In 2013 krijgt hij een levertransplantatie, waarna hij een half jaar later aan een leveraandoening overlijdt.

2 3 42 - 27 10 13