Paul Kantner

Zanger, gitarist en songwriter. Vooral bekend van Jefferson Airplane en Jefferson Starship.

Hoewl Marty Balin de oprichter van de groep was was Kantner de leider van de band. Als zanger, gitarist stond hij op het tweede plan. Als zangers waren Marty Balin en Grace Slick, die zangeres van het eerste uur, Signe Anderson opvolgde, veel belangrijker en als gitarist was dat Jorma Kaukonen. Kantner was echter wel een zeer sfeervolle gitarist, die zich daarentegen ook kon verliezen in eindeloze jams.

Als songwriter staan een aantal belangrijke songs geheel, of gedeeltelijk op zijn naam, zoals The Ballad Of You And Me & Pooneil, Crown Of Creation, Today (met Balin) en Volunteers (eveneens met Balin) en Wooden Ships (met David Crosby en Stephen Stills).

In 1970 bracht hij samen met Grace Slick - Slick en Kantner waren niet lang ervoor een koppel geworden nadat Slick haar relatie met drummer Spencer Dryden had beëindigd - het conceptalbum Blows Against The Empire uit onder de naam Paul Kantner & The Jefferson Starship met leden van Jefferson Airplane, Grateful Dead en Crosby, Stills & Nash.

Nadat Jorma Kaukonen en Jack Casady de groep hadden verlaten ging de band in 1974 door als Jefferson Starship dat geleidelijk aan zou gaan staan voor een commerciëler geluid. In 1984 verliet Kantner - Slcik was al eerder vertrokken - Jefferson Starship, waarna de groep als Starship -zonder enig origineel lid van de Airplane - verder ging.

Kantner vormde in 1985 de KBC Band met oud-Airplane leden Marty Balin en Jack Casady, waarna in 1988 een reünie plaatsvond met de volledige - op Spencer Dryden na - Jefferson Airplane.

In 1991 werd Jefferson Starship nog heropgericht.

17 3 41 - 28 1 16