Hidden Agenda Deluxe - Pan Alley Fever


[Continental Record Services]

Onlangs verscheen het debuutalbum Pan Alley Fever van Hidden Agenda Deluxe en dat blijkt een onverwacht lentecadeautje te zijn. Want ineens is er een band opgestaan die de americana-liefhebber verrast met een vakkundig en zelfverzekerd geluid. Van Nederlandse bodem nog wel, een soort Amerikaanse tulp dus.

Om de muziek even grof te schetsen: het eerste nummer Shine doet denken aan Ramblin’ Man van The Allman Brothers (1973). Andere tracks hebben enige verwantschap met bands als Poco en Redwing. En dat orgeltje op Good One Liners zou best eens geleend kunnen zijn van Sir Douglas Quintet. Er staat naast de twaalf eigen liedjes een cover op: Long Time Gone van Crosby, Stills and Nash (1969). Hoe dan ook, het betreft allemaal bands uit de bloeiperiode van de popmuziek, de zestiger en zeventiger jaren. Het album klinkt dus vertrouwd in de oren van oudere jongeren zonder de sound retro te hoeven noemen. Nee, deze sound is tijdloos en in de muziek herken je vooral het plezier in het samen spelen en zingen.

Samenzang, misschien wordt het weer een trend, zoals The Maureens ons onlangs verrasten met prachtige harmonieën. De samenzang bij Hidden Agenda Deluxe is wat minder nadrukkelijk, want het accent ligt toch meer bij de drie elkaar afwisselende zangers: BJ Baartmans, Sjoerd van Bommel en Eric Devries. Dat is overigens een kern aan routiniers waarop het Nederlands elftal jaloers zou moeten zijn.

Naast zangpartijen is het ook genieten van het speelse gitaarwerk van de twee gitaristen en het orgelspel van Rob Geboers die los-vast deel uitmaakt van de groep. En eigenlijk, ik durf het bijna niet te zeggen, doet het werk van Hidden Agenda Deluxe ook een beetje denken aan dat van The Band. De multi-inzetbaarheid van de groepsleden en de variatie in stijlen komen heel dicht in de buurt van deze legendarische Canadees-Amerikaanse band. Zou dan toch het gat dat deze band heeft achtergelaten opgevuld gaan worden? Ook al vult het maar een heel klein beetje, dat is al heel wat waard. Dat je zoiets kunt denken is een verdienste van deze band uit het zuiden des lands. Terecht is hun motto Not just another band.

Op 22 april presenteert Hidden Agenda Deluxe dit album in Nijmegen.
Zie: http://cafetrianon.nl/events/hidden-agenda-deluxe/

Hidden Agenda Deluxe
BJ Baartmans: gitaar, zang
Eric Devries: gitaar, zang
Sjoerd van Bommel: drums, zang
Gerald van Beuningen: bas
Rob Geboers: hammond