Chuck Prophet & The Mission Express in het Paard, Den Haag 31 oktober 2017 [Support: Curse of Lono]

Rock zoals God het bedoelt


Foto: Arthur Winailan

Jesus was a social drinker is een van die vele goede nummers op het album Bobby Fuller Died for Your Sins (2017). Chuck Prophet speelde het dinsdag in het Paard. Hij heeft wel meer liedjes geschreven waarin Jezus of God een rol vervullen. Of daar een religieuze beleving achter zit is nauwelijks een vraag. Misschien twijfelt hij zelfs aan het bestaan van een opperwezen. Maar mocht er zo’n hogere macht bestaan, dan was het optreden van Chuck Prophet & The Mission Express er een die ongetwijfeld Zijn instemming zou krijgen. Want zo moet God een rock-optreden hebben bedoeld.

Chuck Prophet begon naam te maken toen hij zich in 1985 aansloot bij Green On Red, een band die degelijke Amerikaanse country rock maakte. Hij droeg meteen bij aan het succesvolle album Gas Food Lodging. In 1992 hield de band op te bestaan en ging Prophet solo. Inmiddels heeft hij twaalf albums op zijn naam staan. Meer dan dertig jaar maakt deze rocker dus al muziek en al die tijd treedt hij op in dezelfde kleine zaaltjes van het popcircuit. Maar dat is ook net de plek waar hij zich thuis lijkt te voelen want zo is een goed contact met het publiek mogelijk.

Die interactie was er gisteren, zij het met wisselend succes. Hij voelde dat aan en vertelde daarom dat hij met zijn bandleden al lang een antwoord probeert te vinden wat de slechtste dag van de week is voor een optreden. De dinsdag en de woensdag kwamen voor die twijfelachtige eer het meest in aanmerking en Chuck Prophet deed zijn uiterste best om de teller voor dinsdag niet omhoog te laten gaan. Aan zijn inzet zou het niet liggen. Hij is een geroutineerde muzikant - zonder geroutineerd over te komen - die genoeg trucjes kent om er onder alle omstandigheden een goede show van te maken. Felix Bechtolsheimer (Curse of Lono) was hem dan ook dankbaar dat zijn band gedurende deze toer het voorprogramma mocht verzorgen.


James Deprato

Het werd een geweldige avond met veel virtuoos gitaarwerk. Weliswaar is James Deprato de lead guitarist, maar Chuck Prophet doet er op zijn instrument beslist niet voor onder. Met het grootste gemak tovert hij de meest ronkendende soli uit zijn gitaar. Bij The Mission Express ontbrak zijn vrouw Stephanie Finch. Zij zal zich later in de tournee bij het gezelschap aansluiten, dus misschien is ze er komende zaterdag bij het Take Root festival wel bij. Nu bespeelde Dani Ruiz Hernández (Curse Of Lono) op een enkel nummer de toetsen. Hij kreeg veel bijval. De toegift bestond - op verzoek van Jan Donkers - heel toepasselijk uit het nummer Castro Halloween.

Curse of Lono: hou ze in de gaten!

Deze beginnende band uit Londen verzorgde dus het voorprogramma. Ze hebben al een EP en een album (Severered, 2017) op hun naam staan en werken momenteel aan de opvolger. Daarvan speelden ze deze avond alvast een nummer dat steviger klonk dan hun debuutalbum. Budget om een studio te huren is er kennelijk, want hun EP fungeert als soundtrack bij de film Saturday Night: A Film of Four Songs. Die credits hebben ze alvast binnen en dat geeft een beginnende band vertrouwen. Mogelijk zijn we deze avond getuige geweest van de start van een geweldige muzikale carrière.


Felix Bechtolsheimer

Het vijftal speelt een mix van pop en melodieuze rock met een belangrijke rol voor Joe Hazell (gitaar) en Dani Ruiz Hernández (keyboards, shruti box), Beide instrumenten krijgen regelmatig de ruimte om hun eigen weg te bewandelen, waarbij ze zich veilig weten ondersteund door Charis Anderson (bas) en Neil Findlay (drums). Frontman is Felix Bechtolsheimer, Duitser van geboorte, die diepe dalen heeft gekend en nu hopelijk de goede weg heeft gevonden. Zijn goede stem wordt vocaal ondersteund door de anderen, er was zelfs een duetje met Charis Anderson.


Charis Anderson

Na hun indrukwekkende set was er geen ruimte voor een toegift. Maar, zei Felix Bechtolsheimer met een nederige lach, het publiek had met Chuck Prophet en zijn Mission Express immers nog een avond met geweldige muziek in het vooruitzicht. Dat klopte helemaal.