Garciaphone - Dreameater

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Tiny Room Records

Een passender titel dan Dreameater kun je voor het nieuwe album van Garciaphone onmogelijk bedenken. Niet alleen dekt het heel mooi de lading van de tien liedjes die klinken als een dromerige soundtrack. Ook zorgt het album ervoor dat ik, als ik met oordopjes in bed ernaar luister, de volgende dag absoluut niet meer weet waar ik naar heb geluisterd. De slaap trekt mij namelijk snel van deze muziek weg en elke herinnering aan een song lijkt de volgende dag volledig door een onbekend beestje te zijn weggevreten. En er is nog meer, maar dat komt straks.

Het album begint relaxed met Don’t Let It Die Like This, een beetje bossanova-achtig maar dan wel met de rem erop. In een landerige sfeer klinkt de stem van de zanger als een fusie tussen die van Kevin Ayers en Colin Blunstone. Dat zorgt voor een verrassende mix van gekte en ernst. De piano en andere toetsinstrumenten spelen daarbij een grote rol en leiden je door het album langs de liedjes heen. Maar er zijn natuurlijk meer instrumenten die met elkaar hun werk doen hetgeen soms onverwacht leuk uitpakt zoals in het speelse Deadstar.

Achter Garciaphone gaat Olivier Perez schuil, een muzikant uit Clermont-Ferrant. Wat zijn naam doet vermoeden klopt: hij heeft Spaanse ouders en die hebben de dictatuur onder Franco meegemaakt. Onderdrukking zit dus in de genen en dat is misschien ook een verklaring voor de zwaarte van zijn bestaan en de somberheid in zijn muziek. Dreameater klinkt melancholisch maar is toch ook melodieus. De sound is niet zo ruig als die van voorganger Constancia (2013).

O ja, nog dit. Het verhaal gaat dat Olivier Perez gedurende anderhalf jaar niet meer kon dromen. Dat was ook een periode waarin hij enigszins teleurgesteld raakte in wat er allemaal in de wereld gebeurde. Het een heeft met het ander te maken. In die tijd was hij ook bezig met het album Dreameater. Echter, zodra het album af was, kwamen als bij toverslag de dromen weer terug.

Je kunt wel stellen dat Dreameater een album is geworden dat betovert.