YORI - September

Hier had de coverafbeelding moeten staan

Yori Swart heeft al vele prijzen gewonnen. Talent heeft ze dus. Maar een doorbraak, laat staan een grote, is er nog niet van gekomen. Nu ja, het genre indie/folk leent zich daar eigenlijk ook niet zo voor. Omarmd werd ze wel in kleine kring, een kring die maar nauwelijks leek te groeien. Nu ineens is er een compleet nieuw album en de bordjes zijn verhangen, want na een stille periode lijkt Yori Swart nu de toverformule te hebben gevonden. De sound en de sfeer van September passen helemaal bij de herfst, het is muziek die je verwarmt en die de vallende bladeren doet dansen op de uitgerekte zonnestralen.

Yori Swart heeft wel de pech dat dit album in dezelfde periode uitkomt als Tessa Douwstra’s Luwten. Ook dat is een goed album, maar op een andere manier. Beide albums vechten om de aandacht maar ‘de pers’ kiest als in een samenzwering massaal voor Luwten. Nu wordt het echt tijd dat September van YORI wordt opgepikt, want Yori Swart begint in december met haar clubtour.

Het album klinkt vlot en met een vaart, zoals in het titelnummer en Genet, die de songs van Joni Mitchell (Coyote) ook zo konden hebben. En wat deze tijd betreft denk ik dat Laura Marling zo zou moeten klinken. Maar bij Laura Marling kom ik eigenlijk nooit zo aan mijn trekken. De muziek van deze Engelse singer songwriter is te gekunsteld om prettig te kunnen klinken. Het album September van Yori Swart daarentegen is veel toegankelijker.

Ze heeft er tweeënhalf jaar aan gewerkt en de liedjes zijn op verschillende plaatsen opgenomen. De productie was in handen van Mark van Bruggen en het lijkt mij dat hem veel eer toekomt. Het album klinkt perfect en je zou bijna denken dat deze popsound live niet haalbaar is. Maar dat is een misvatting. Luister en kijk maar naar onderstaand filmpje.

Bij het schrijven van de liedjes zocht ze de samenwerking op met gelijkgestemden zoals Lori Lieberman en Thomas Dybdahl. De keuzes die ze heeft gemaakt pakken allemaal goed uit!

Clubtour:
1 / 12 / 2017 MOLEN DE STER, UTRECHT
6 / 12 / 2017 ROTOWN, ROTTERDAM
8 / 12 / 2017 SIMPLON, GRONINGEN