Novatia - Flow (EP)

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Copyright Kröller Müller Museum

Onlangs verscheen FLOW, de derde EP van Novatia. Novatia is een Nederlands vijftal dat muziek maakt die klinkt als het resultaat van symfonische rock, jazz en pop uit de blender. Je hoort lange melodielijnen waarin de dwarrelende klanken van de toetsen en de stoere gitaartonen - met hier en daar een fraaie solo - heel terecht de hoofdrollen opeisen. Deze derde EP van de band bevat vijf tracks die voor een half uur aan boeiende muziek zorgen.

Het album begint met The Night is Filled with Colours, een nummer dat is ontstaan uit een schrijfwedstrijd op basis van kunstwerken. Novatia’s keuze viel op het schilderij ‘Caféterras bij nacht’ van Vincent van Gogh. Ze wonnen de wedstrijd weliswaar niet, maar belangrijk is dat de uitdaging werd aangegaan en dat het resultaat heel sfeervol is. De afbeelding van het schilderij zie je - in plaats van de fletse albumhoes - hierboven. Het schilderij bevestigt de sfeer die in het liedje wordt opgeroepen, maar eigenlijk is het dus andersom. Dit kunnen ze!

Alle liedjes kenmerken zich door een een enorme gedrevenheid erachter en aan alles kun je horen dat je met goede musici te maken hebt. Hun productie bestaat tot nu toe uit een EP per jaar. Dat betekent op zijn minst regelmaat met de nadruk op kwaliteit boven kwantiteit.