Dayna Kurtz - Here vol. 2

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Kismet Records

Na Here vol. 1 kon het uitkomen van Here vol. 2 natuurlijk niet lang op zich laten wachten. Het gaat immers om liedjes die tijdens dezelfde tournee, door Nederland(!), twee jaar geleden zijn opgenomen. De liedjes lagen dus al op de plank. Omdat Dayna Kurtz binnenkort weer door Nederland gaat toeren is de Nederlandse release van Here vol. 2 gepland op 26 januari.

Dayna Kurtz heeft in Europa en zeker in Nederland meer succes dan in de Verenigde Staten, waarschijnlijk omdat ze te eigenzinnig is om commercieel succes na te streven. Er staan zes eigen nummers en twee covers op het nieuwe album en alle liedjes zijn stuk voor stuk van grote klasse. Engineer Randy Crafton heeft fraai werk afgeleverd; de songs klinken weelderig rijk in hun soberheid.

Dayna Kurtz’ stem is als een ruwe diamant waarvan de verborgen schoonheid zich laat kennen in de expressie van haar zang. Ze zingt goed, luid en met overtuiging. Haar muziek valt onder de labels folk en jazz maar zoals zij zingt en haar gevoelens op de luisteraar overbrengt kan alleen een pure bluesartiest fiksen. De samenwerking met haar vaste begeleider Robert Maché roept een gelijkenis op met Josienne Clarke & Ben Walker, het Britse folkduo waarbij de mooie stem van Josienne Clarke prachtig wordt omlijst door het getokkel van Ben Walker. Dayna Kurtz speelt bovendien zelf ook gitaar waardoor je op Here vol. 2 ook boeiend samenspel van twee snaarinstrumenten kunt horen.

Ze schrijft liedjes over het fascinerende spel tussen de sexen waarbij gevoelens als aantrekkingskracht jaloezie, bedrog en macht een rol spelen. Een titel als You're Not What I Need (But You're All That I Want) spreekt natuurlijk boekdelen. Het wanhopig nederige Reconsider Me (Johnny Adams) veroorzaakt kippenvel en Talking At The Same Time (Tom Waits) is een verrassende cover. Het applaus aan het eind is wel verdiend. Here vol. 2 is een album dat zeer de moeite waard is!

Dayna Kurtz optredens
wo. 21 feb. Theater de Weijer, Boxmeer
do. 22 feb. Theaters Tilburg, Tilburg
vr. 23 feb. Burgerweeshuis, Deventer
za. 24 feb. TivoliVredenburg, Utrecht
zo. 25 feb. Nieuwe Dijkhuis, Doetinchem
ma. 26 feb. Patronaat, Haarlem
wo. 28 feb. Junushoff, Wageningen
do. 01 mrt. CC de Breughel, Bree
vr. 02 mrt. Podium 't Beest, Goes
za. 03 mrt. Kultuurschuur, Wetteren
zo. 04 mrt. de Kern, Wilrijk
di. 06 mrt. De Zon, Oosterwolde
wo. 07 mrt. LantarenVenster, Rotterdam