Todd Tobias and Combo Qasam - Massabu Evening Entertainments

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Tiny Room Records

Bij een nieuwe release van Tiny Room Records moet ik soms wel even een beetje gaan verzitten om de juiste luisterhouding te vinden. Maar meestal wordt dat beloond met eigenwijze en met veel aandacht gemaakte muziekwerkjes. Zo ook bij het nieuwe album Massabu Evening Entertainments van Todd Tobias (bekend van o.a. Guided by Voices) en het mysterieuze Combo Qasam. Deze mensen maken muziek die bijna buiten de lijntjes klinkt maar weer niet op zo’n manier dat het de wenkbrauwen doet fronsen. Achteraf is dit album best wel toegankelijk, want uiteindelijk blijken de composities overzichtelijk te zijn met een wiskundige regelmaat en melodieën die betekenis geven aan het getal pi. Zeg maar gerust dat er sprake is van een buitenissige harmonie met eigenwijze trekjes. Het lijkt, door de aaneenschakeling van muzikale scènes in de liedjes, ook op een moderne variant van een klassieke compositie zoals de Schilderijententoonstelling van Mussorgsky. De liedjes gaan met een zekere vaart voorbij en enkele zijn echt opzwepend (Lucy Kong). Pas bij een nummer als Atlantis of the Sands breekt iets van een toestand van rust aan.

Massabu is een fictieve, exotische havenstad met een nachtclub met Combo Qasam als huisband die er elke avond “een levendige set speelt tot de vingers bloeden en geen mens en dier meer stilstaat.” De muziek is inderdaad exotisch en ademt de sfeer van broeierige oorden, soms zelfs van het oerwoud met galopperende olifanten en drentelende nijlpaarden. Jazeker, er wordt een zwaar beroep gedaan op de oerinstincten van de toehoorder en dat is nou net ook de boodschap achter deze muziek. Ontdek je oergevoelens en laat je opzwepen door de muziek.

Todd Tobias laat het album vergezeld gaan van een pamflet genaamd The DIY Fun Movement. De kerngedachte van het manifest is dat de mensen het zijn verleerd om plezier te beleven in het zelf ontwikkelen van cultuuruitingen en afhankelijk zijn geworden van wat wordt aangeboden via beeldschermen of de diverse kanalen van de vermaakindustrie. Ook dat men gevangen zit in zelf opgelegde regels. Combo Qasam wil die belemmeringen wegnemen en nodigt iedereen uit om voorbij de schaamte mee te doen en lol te hebben. Sterker, doe zelf mee!

Je kunt luisteren en/of meedoen bij een van de optredens van een beknopte tournee.

22 maart: OCCI, Amsterdam
23 maart: Worm, Rotterdam
25 maart: Studio Patric, Utrecht