Michael McDermott - Out From Under

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Continental

Het nieuwe album Out From Under van Michaell McDermott (VS) luistert als een verhalenbundel. Elke song vertelt een relaas en met elkaar vormen ze verhalen die er niet op uit zijn om de moed er in te houden. Voor vrolijke muziek moet je een winkel verder zijn. Het is een album waarop verschillende muziekstijlen zijn te horen die allemaal vallen onder de grootste gemene deler americana en ze worden gezongen met een stem ergens tussen Bob Dylan en Adam Ryans. McDermott timmert naast zijn solowerk ook nog eens aan de weg met de band The Westies, samen met Heather Horton, zijn vrouw.

Het album opent met het steeds duisterder wordende Cal-Sag Road, waarin de gebeurtenissen uiteindelijk volledig uit de hand lopen. Daarna wordt het op Gotta Go to Work niet veel beter qua maatschappelijk gewenst gedrag. Het fris klaterende snarenwerk zet je hier resoluut op het verkeerde been. Knocked Down rockt dan weer lekker met een fijn Sympathy for the Devil koortje. Sad Songs is een vlot nummer dat je zo zelf kan meezingen. Rock, pop, r&b en soul passeren vervolgens de revue.

Vrijwel alle nummers zijn in mineur. Zelf een liefdeslied als Celtic Sea dreigt te verdrinken in rampspoed. Het is niet meer dan terecht dat McDermott in het laatste nummer zich tot God richt. Als ook dat nummer is afgelopen, heb je als luisteraar een boeiende sessie met bonte vertellingen achter de rug. En met puike muziek, want daar ging het uiteindelijk om.