Jellephant & The Phantoms - Skeletons

Hier had de coverafbeelding moeten staan
Brighter Records

Skeletons is een album dat muzikaal zowel terugblikt als vooruit kijkt. Maar vooral klinkt de muziek erg lekker en toegankelijk. Je kunt hiermee bij iedereen voor de dag komen, waarmee niet is gezegd dat het een allemansvriend is.

De verantwoordelijkheid hierover draagt Jelle Haagsma. Deze Arnhemmer heeft al veel eerder van zich laten horen, maar zijn zes albums en 4 ep’s zijn volledig aan mijn aandacht ontglipt. Kick the Swamp is volgens 3voor12 het beste Gelderse album van 2016. Dat is niet misselijk, hier lijkt sprake te zijn van een gedreven en productieve muzikant.
De muziek op Skeletons kun je vergelijken met een vakkundig ingekleurde zwartwitfoto; de sound is weliswaar retro, de muziek is echt helemaal van deze tijd.

Negen mooie liedjes staan er op dit album, waarvan er twee instrumentaal zijn: Fucker en Skeletons Theme zouden zo als soundtrack van een korte film kunnen fungeren. De samenwerking van de vele gitaren is een van de albumthema’s. Dit samenspel komt goed tot uiting op het vlotte prijsnummer Sober. Ook is het orgel mede verantwoordelijk voor de sfeer.
Op dit album hoor je veel verwijzingen naar de psychedelische sound uit de jaren zestig, van bijvoorbeeld Pink Floyd en Kevin Ayers. Maar op de meer lichtvoetige nummers denk je, door de sobere en zomerse uitvoering, weer aan een band als the Ventures.
Dit is wat mij betreft een gitaarplaat en een goede ook. I Looked Up and Saw the Sky is een waardige afsluiting en een samenvatting van het voorafgaande.