Maximé - Achterkant van Nederland

Hier had de coverafbeelding moeten staan

Deze nog jonge herfst is er al veel mooie muziek verschenen met veel puik werk uit het buitenland. Daardoor raken de kleine Nederlandse debuutalbums ondergesneeuwd. Achterkant van Nederland is zo’n klein debuutalbum. Klein omdat niemand ooit van Maximé heeft gehoord. Klein omdat zijn muziek niet snel opgepikt wordt door de media. Zo dreigt een muziekwerk waaraan vijf jaar is gewerkt geruisloos in het archief te verdwijnen om op het plankje leuk-geprobeerd-maar-geen-prijs-gewonnen te belanden.

De muziek op Achterkant van Nederland kun je zien als een mix van Spinvis en Mike Oldfield, want zowel praatzingen als instrumentaliteit zijn de bepalende elementen. Maximé (de naam waarachter Maarten Buning zich verschuilt) heeft muziekcompositie gestudeerd (HKU) en maakt nu muziek voor films en reclame. Dat verklaart de zuivere sound, waarin meanderende toetsinstrumenten een hoofdrol en blazers sfeervolle bijrollen vervullen, zoals in Bovenaan ‘t Zonlicht bijvoorbeeld. Dat nummer kent een fijne sfeer en het is stemmige muziek om in de avond te beluisteren. Het album bevat wel meer nummers met een pakkend geluid en die zo zuiver klinken als het pingetje van een kristallen glas.

Maximé heeft een Nederlands-Trinidadiaanse achtergrond. Zijn looks bevestigen dat maar zijn stem is zo Hollands als een polder in het Groene Hart. Dit album hoort beslist nog niet in het archief thuis maar op de plank luister-hier-toch-eens-naar-mensen.