Terry Callier

Folk-jazz zanger. Was een jeugdvriend van Jerry Butler, Major Lance en Curtis Mayfield. Op high school zong hij in diverse doo-wopgroepen. Zijn eerste single nam hij in 1962 op voor het platenlabel Chess 'Look At Me Now'. Hij bezocht veel folkclubs, maar was behalve door folkmuziek ook sterk beïnvloed door de muziek van John Coltrane. In 1964 nam hij zijn eerste album op 'The New Folk Sound of Terry Callier'. Terry ging daarna naar Mexico en het album verdween op de plank. Pas in 1968 werd het uitgebracht. Twee nummers, 'It's About Time' en Spin Spin Spin' van dit al album werden gecoverd door de Canadese band H.P. Lovecraft op hun tweede album 'H.P. Lovecraft' uit 1968. Terry en George Edwards, de zanger van H.P. Lovecraft, waren overigens bevriend. George deed in 1969 de co-productie voor een aantal tracks van het nieuw album van Terry.
In 1970 werd hij lid van de Songwriters Club die was opgezet door Jerry Butler. Een bekend nummer dat hij schreef in die tijd was 'The Love We Had Stays In My Mind' van The Dells. Het leverde hem ook weer een platencontract op, waarna hij een drietal door critici zeer gewaardeerde albums opnam, maar die bij het grote publiek niet aansloegen. Terry werd ontslagen en ook de Songwriters Club werd in 1976 opgeheven. Het jaar daarop slaagde Terry er echter in een nieuw platencontract bij Elektra te tekenen. Voor hen nam hij een tweetal albums op. Het openingsnummer, 'Sign of The Times', van het tweede album werd de herkenningstune van een bekend radioprogramma en werd op single uitgebracht. Het werd zijn enige commerciële succes tot dan toe.
In 1983 trok hij zich terug uit de muziekbusiness om voor zijn 12-jarige dochter te zorgen over wie hij de voogdij had gekregen. Hij werkte als computerprogrammeur op de universiteit en studeerde 's avonds sociologie.
In de jaren 80 ontstond steeds meer belangstelling voor zijn muziek in Engeland. Dat leidde ertoe dat hij in zijn vakanties naar Engeland kwam op te spelen. Hij nam platen op met The Urban Species en Beth Orton. In 1998 bracht hij ook zelf weer een album uit 'Timepeace' dat grote erkenning kreeg. Hij bracht daarna nog vijf albums uit. Zijn laatste album dat hij opnam samen met Massive Attack 'Hidden Conversations' dateert uit 2009