Bob Welch

Amerikaanse zanger en gitarist. Drijvende kracht naast Christine McVie in de tussenperiode na Peter Green en de komst van Lindsey Buckingham.
Bob begon zijn muzikale carrière in 1964 met de groep The Seven Souls. In 1969 ging de groep uit elkaar. Bob werd lid van Head West, maar deze groep was zeer onsuccesvol. Diverse andere mislukkingen volgden tot Bob in 1971 ter vervanging van Jeremy Spencer lid werd van Fleetwood Mac samen met Christine McVie, tot dan zangeres bij Chicken Shack. In 1971 wordt 'Future Games' uitgebracht, waarvan het titelnummer is geschreven door Bob Welch. Nog geen zes maanden later volgde 'Bare Trees' met daarop 'Sentimental Lady' van Bob. In 1977 zou hij dit opnieuw opnemen voor zijn soloalbum 'French Kiss'. Het werd op single uitgebracht en stond maanden in de Amerikaanse hitparade en behaalde een 8e plaats in de Billboard Top 100. Op het nummer doen trouwens Fleetwood Mac leden Mick Fleetwood, Christine McVie en Lindsey Buckingham mee.
In 1972 tijdens een tour in Amerika werd Danny Kirwan na voortdurende ruzies met Bob Welch ontslagen. Danny werd vervangen door zanger Dave Walker, ex-Savoy Brown, en gitarist Bob Weston. Na een eerste album 'Penguin' werd Dave alweer ontslagen. 'Mystery To Me' volgde, waarna interne spanningen de groep begonnen op te breken. Het huwelijk tussen John en Christine stond op opbreken door John's extensieve alcoholgebruik en Bob Weston had een affaire met de vrouw van Mick Fleetwood. Weston werd ontslagen. In 1974 volgde nog een nieuw album 'Heroes Are Hard To Find', waarna ook Bob Welch er de brui aangaf.
In 1975 vormde hij de groep Paris met bassist Glenn Cornick, ex-Jethro Tull, en drummer Thom Mooney, ex-Nazz. De groep bracht twee albums uit, waarvan de eerste redelijk verkocht.
Een eerste soloplaat 'French Kiss' wordt in 1977 uitgegeven; er worden meer dan een miljoen exemplaren van verkocht. De single 'Sentimental Lady' werd zoals eerder genoemd een grote hit. 'Ebony Eyes' volgde en behaalde een 14e plaats in de Billboard Top 100. De single 'Hot Love, Cold World' een 31e.
In 1979 volgde een tweede album dat eveneens goud werd. De single 'Precious Love' behaalde een 19e plaats. Andere singles flopten, of deden het veel slechter. Er zouden nog vijf albums volgen maar het commerciële succes was over.
In 1998 werd Fleetwood Mac opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. De oorspronkelijke leden Peter Green, Jeremy Spencer, John McVie en Mick Fleetwood, maar ook Danny Kirwan, Christine McVie, Stevie Nicks en Lindsey Buckingham. Bob Welch niet. Bob was woedend hierover en heeft jarenlang gevochten tegen dit onrecht. Ook nu nog kun je op zijn website een petitieformulier vinden dat hiertegen protesteert.
Bob pleegde zelfmoord nadat hij had gehoord dat hij ongeneeslijk ziek was. Hij wilde niet dat zijn vrouw voor een invalide moest gaan zorgen.

31 08 45 - 07 06 12